Zagadnienie odżywiania w Olimpijskim Centrum Wsparcia - Ren

Krytyczne spojrzenie na żywienie sportowców

„Standardowe odżywianie sportowca jest często niewystarczające“ mówi Ursula Girreßer, pracująca przy olimpijskim punkcie wsparcia. Razem z wyższą szkołą zawodową Niederrhein zbdano wpływ żywienia na 40 sportowców, zarówno wyczynowych jak i rekreacyjnych. Rezultat pokazuje wyraźnie: w obydwu przypadkach zwykłe odżywianie nie było w stanie zaspokoić ich zapotrzebowania na witaminy, minerały i pierwiastki śladowe.

Tylko w nielicznych przypadkach sportowcy otrzymali zalecaną przez Niemickie Towarzystwo Żywienia ilość którejkolwiek z 21 badanych substancji odżywcych, lub uzupełnili zasoby utracone podczas treningu.

Nawet wyczynowcy nie traktowali poważnie swojego sposobu odżywiania. Wprawdzie byli przeciętnie lepiej zaopatrzeni w witaminy, minerały i pierwiastki śladowe jednak większość z nich otrzymywała najwyżej połowę zalecanej dziennej dawki.

Badania innych olimpijskich punktów wsparcia we Frankfurcie nad Renem, we Frankfurcie nam Menem i Stuttgarcie przedstawiaja podobną tendencję. Badanie żywienia u 69 nowych sportowców pokazało, że także tu wyżywienie sportowców najróżniejszych dyscyplin często bywa deficytowe. Ewidentnie jest wielu sportowców którym zaleca się zwrócenie większej uwagi na ten aspekt naszego życia. Zarówno dla uprawiający sport wyczynowo, jak i rekreacyjnie zdrowe odżywianie jest bardzo ważne. „W takiej sytuacji polecamy naszym sportowcom uzupełnianie witamin i mikroelementów. Kombinacje mikrosubstancji odżywczych, takie jak Orthomol Sport firmy Orthomol, które są wolne od substancji anabolicznych i są przygotowane specjalnie aby zapokoić potrzeby sportowców“ deklaruje Girreßer. „Takie produkty, nie zastąpią jednak zbilansowanej diety. Zdrowe żywienie z pełnowartościową żywnością powinno być nieodłączną częścią codziennego treningu każdego sportowca. Sportowcy, którzy stosują się do naszych zaleceń, szybko zauważają jak dużą rolę żywienie odgrywa w polepszaniu sprawności, odporności i regeneracji organizmu".