Mikrosubstancje odżywcze polepszają Państwa sprawność

 

Aby mogli Państwo w pełni eksploatować możliwości sprawnościowe swojego ciała musi ono zmobilizować swoje rezerwy - obudzić to co już w nim tkwi. Mikrosubstancje odżywcze wspierają ten proces.

Witamina B

Witaminy z grupy B odgrywają główną rolę w przebiegu przemiany materii oraz energii. Z tego powodu sportowcy powinni skrupulatnie zaspokajać dzienne zapotrzebowanie na te substancje odżywcze. Np. witamina B6, witamina B12 oraz kwas foliowy są niezbędne do produkcji erytrocytów (czerwonych krwinek) oraz polepszają sprawność organizmu. Zwłaszcza wegetarianie powinni zwracać szczególną uwagę na uzupełnianie braków witaminy B12 oraz żelaza w organiźmie.

Występowanie: nabiał, ryby, soja, soczewica, jajka, produkty razowe.

Dzienna porcja Orthomol Sport zawiera tyle witaminy B12 ile znajduje się w 2,25 l mleka.

L-Karnityna i koenzym Q10

Podobna do witaminy substancja o nazwie L-Karnityna jest niezbędna do transportu długich łańcuchów kwasów tłuszczowych do mitochondriów (elektrowni komórek), gdzie są one potrzebne do produkcji energii. L-Karnityna jest bardzo ważną mikrosubstancją odżywczą, której sportoweic potrzebuje do optymalizacji swojej sprawności. Z kolei koenzym Q10 jest ważny zarówno dla optymalnej przemiany materii jak i dla produkcji energii z kwasów tłuszczowych.

Występowanie: mięso (w szczególności jagnięcina), ryba, mleko, ser, brokuły.

Magnez

Magnez jest substancją mineralną ważną dla procesu kurczenia się mięśni, a więc również dla przemiany materii. Oznaką niedoboru magnezu są tzw. "skurcze" mięśni. Magnez jest wydalany razem z potem, dlatego szczególnie ważne dla wydajności organizmu sportowca jest uzupełnianie jego braków.

Występowanie: owoce, orzechy, nabiał, produkty zbożowe.

Żelazo

Żelazo jest bardzo ważne dla wytwarzenia czerwonych krwinek w organiźmie człowieka. Wspiera ono też układ immunologiczny. Jako przyczyna czerwonego zabarwienia krwi jest ono odpowiedzialne za transport tlenu w ciele oraz ma dodatni wpływ na zaopatrzenie w energię.

Występowanie: cielęcina, rośliny strączkowe, produkty razowe, chleb.