Mikrosubstancje odżywcze wspomagają Państwa odporność

 

Podczas wilgotnych i zimnych miesięcy Państwa sportowe wyczyny są wyzwaniem nie tylko dla układu ruchu ale również dla układu krążenia. Wysoki nakład energii może powodować spadek ochrony immunologicznej. Wiedzą również Państwo, że niedobór treningu w zimie może oznaczać spadek wydajności latem, dlatego ważne jest aby wspierać siły obrony organizmu poprzed dostarczenie odpowiednich mikrosubstancji odżywczych.

Witamina C (Kwas askorbinowy)

Witamina C jest antyoksydantem (substancją, która chroni ciało przed natarciami wolnych rodników, wiążąc je lub neutralizując) mającym duże znaczenie dla ochrony komórkowej, ponieważ jest ona tak zwanym „wychwytywaczem rodników“.

Występowanie: cytrusy, jarmuż, papryka, koper włoski, jabłka.

Witamina E (Tokoferol)

Także ta witamina należy do grupy antyoksydantów. Chroni ona komórki przed uszaszkodzeniem, w taki sposób, że w rzeczywistości to nienasycone kwasy tłuszczowe znajdujące się w błonach komórkowych pełnią rolę obrońców przed wolnymi rodnikami.

Występowanie: oleje roślinne, okoń czerwony, zboże, orzechy laskowe.

Pierwiastki śladowe

Te substancje nieorganiczne wspierają endogenną obronę na wiele sposobów. Pierwiastki śladowe takie jak cynk, selen, żelazo i miedź przykładowo wzmacniają działanie witaminy C.

Występowanie: rośliny strączkowe, orzeczy, produkty razowe.

Substancje pochodzenia roślinnego

Przykładową substancją pochodzenia roślinnego są Bioflawonoidy, które pełnią podobną funkcję jak antyoksydanty - poprawiają odporność komórek.

Występowanie: pomarańcze, cytryny.